Най-известните природни антиоксиданти, които свободно може да намерите около вас. Това са вещества, които предотвратяват развитието на рак, сърдечни заболявания и най-общо казано всичко свързано с обмяната на веществата. Премахват вредните съставки в организма на човека и най-вече свободните радикали. Такава хранителна добавка, която може да намерите е Активин капсули, но нека се придържаме все пак към храната която консумираме.

В кои храни се съдържат най-много природни антиоксиданти

  • Горски плодове
  • Градински зеленчуци
  • Билков чай
  • Градински плодове

От горските плодове с най-много антиоксиданти има в боровинките, къпините и малините. За жалост са сезонни и не може да се консумират целогодишно, освен ако не минат термична обработка или се съхраняват във фризера. Но тогава си загубват част от полезното действие. Забавят стареенето и увеличават умствената дейност.

Броколите са мощен антиоксидант, изключително полезни за жените с гинекологични проблеми. Разграждат естрогена и бета-каротена. 

Доматите са сред любимите ми плодове, макар да има голям спор, защото може и да са зеленчук в крайна сметка. Сред по-важните им достойнства са че забавят стареенето на клетките, предотвратяват развитието на катаракта и т.н.

Червеното грозде, респективно червеното вино има благоприятен ефект върху сърцето, както всички знаем. Дори баба и дядо ми го препоръчваха, без да са чели нещо по този въпрос. Макар да има много захар в тях , те все пак са предпочитани пред шоколадовите храни. Подобряват кръвоносната система и намаляват риска от инсулт и инфаркт.

Най-известните природни антиоксиданти
Най-известните природни антиоксиданти

Чесънът е най-известното и най-старото природно лекарство, което съдържа най-много антиоксиданти. Единственият му недостатък е лошия дъх (специфична миризма). Понижава лошия холестерол, предпазва кръвта от бързо съсирване , намалява артериалното налягане.

Чай това е най-често консумираната напитка в света, като тук има известни спорове, дали от всичко може да се направи чай и до колко е полезен той. Обаче някои видове са супер полезни, действат успокояващо на нервите , може дори да се отървете от камъни в бъбреците.

Останалите плодове и зеленчуци, само ще ги споменем или ще пишем в следваща статия на тази тема. Това са соя, моркови, пълнозърнести храни и др.